Trädgårdslexikon

Med lite roligare förklaringar på vanligt förekommande ord inom branschen.


ETTÅRIG
Som ettåriga betraktas alla växter som dör före blommningen. (Se även PERENN)


FRÖ

Dyr, men mycket näringsrik fågelmat såld i trevliga förpackningar med bilder på färgranna blommor och grönsaker på utsidan.

GÅRD
1. (kriminologi) Dammigt, öppet område där straffarbete utförs. 2. (hortikultur) Dammigt, öppet område där straffarbete utförs.

HÄCK
- Barriär som rests för att skydda trädgården och dess produkter mot ohyra som saknar vingar, klor, tänder eller förstånd och som inte kan hoppa, gräva, klättra eller flyga. ´

HÄGNAD
- Vilken sorts snabbväxande buske som helst planteras i rad som häck eller skärm. Att hålla den i trim är en knepig och besvärlig uppgift, därför klipps de flesta av proffs - precis som deras ägare.

MARKTÄCKARE
Kallas växter som sprider sig lätt, håller sig nere på marken, behöver lite skötsel och klarar sig bra i dålig jord och på skuggiga ställen. Mycket uppskattade av alla odlare. Pachysandra, klätterbenved och try är mycket populära även om de i popularitet vida överträffas av äkta svensk makadam eller asfalt.

OHYRA
Alla varelser som äter grönsakerna råa utan att vara tvungna.

OGRÄS
Vilken växt som helst som överlever åtminstone en vecka utan att bli vattnad, gödslad, beskuren, sprejad, stöttad, torvströdd, dammad, luckrad eller insvept i duk, papper eller plast.

PERENN
Alla växter som om de fått leva skulle blommat år efter år. Se ETTÅRIG

ROTORKLIPPARE
Bensindriven metalldetektor som används för att hitta bortglömda murslevar, trädgårdssaxar och sprutmunstycken i högt gräs.

STIG

I de flesta trädgårdar der kortaste avståndet mellan två gräsligheter.

TRÄDGÅRD
En av en oräknelig mängd gratisuteserveringar som sköts av välgörenhetssinnade amatörer i en lovvärd ansträngning att förse insekter, fåglar och djur med en balanserad och hälsosam kost.

GÖDSLING
Att mata växter är en komplicerad och ganska teknisk procedur, me ett fåtal grund fakta om gödsling kan snabbt läras in. Kom bara ihåg siffrorna 3-2-5. De hänvisar till: de tre grundtyperna - kletigt, stinkande samt kletigt/stinkande; de två storlekar som finns i handeln - normal (1 hg paket) och rackarpaket (100 kg säck); samt de fem spridnings metoderna - för mycket, för litet, för tidigt, för sent samt fel sort. 


TRÄDGÅRDSARBETE
Den ädla konsten att utrota ogräs och ohyra för att odla blommor och grönsaker så att djur och fåglar ska få något att äta. Skulle ni sakna något ord i detta lexikon är ni välkomna att skicka in det tillsammans med en bra förklarande text. info@grensten.se