Säsongsbetonade Tips & Råd

Boka NU


Hur var det nu med trädgården som du länge har drömt om att förändra? Eller planerna med att så några vackra grönsaker bland sommarens blommor? Skissa och skriv upp, kanske i en stor, härlig bok med tomma blad som du döper till Mina Egna Trädgårdsplaner. Då riskerar du inte att glömma bort alla dina häftiga idéer. Hör av Dig till oss när Du känner att det är dags att förverkliga planerna. Vi kan då gemensamt gå i genom idéerna och kanske tillföra en del. Vill ni ha det utfört under detta år är det läge redan nu att kontakta oss för att boka in en dag då vi kommer förbi och tittar. För att hinna med just Din trädgård i år, bör ni höra av er snarast. 



Trädgårdsåret i korthet

JANUARI
Snöskottning och halkbekämning Skaka av snö från barrväxter och buskar så inte grenarna blir för tunga och knäcks eller skadas. Surfa på nätet, det finns många plantskolor som har egna hemsidor. Hitta några nya favoriter, titta på växtnyhet eller bara dröm bort en stund.....

FEBRUARI
Skaffa frökataloger. Köp fröer, men ha is i magen och så inte för tidigt. De ovanligaste och nyaste fröerna tar slut snabbt. Förvara fröerna svalt. Börja att beskära äppleträd. Glöm inte fåglarna, det är nu dom behöver mat som bäst. 


MARS
Beskärningsarbete fortsätter ett tag till. Så blommor och grönsaker som måste förkultiveras. Det gäller tomat, pelargon, paprika. Planterar om krukväxterna inomhus. Här ska endast kvalitativ jord användas. Vi använder oftast lerkrukor med hål i botten. Kolla trädgårdsmässor, många mässor är på gång. 


APRIL
Så snart tjälen har gått ur jorden är det dags att plantera de vedartade växterna. De fräckaste och finaste plantorna finns just nu. Rariteterna är borta redan efter några veckor i handelsträdgårdarna. Det gäller inte minst de trändiga och sällsynta pioner och irisar som börjar komma igen i trädgårdarna. Penséer sätts i rabatter, den enda ettåriga växt som tål nattfrost. Förgror sättpotatis för att få tidig skörd, precis som dahliaknölarna för tidig blomning.Förebygger svampsjukdomar på rosor och stockrosor. 


MAJ
Vertikalskärning- Efter att man klippt gräset ett par gånger så här inledande på säsongen, är det dags att sätta fart på gräset. Vertikalskärning, toppdress och därefter en gödselgiva gör susen. Gräver upp trädgårdslandet, ett rejält spadtag ner, förbättrar jorden med kompost och naturgödsel. Sår frön när jordvärmen är minst 8 plusgrader. Sättlökarna planteras tidigare.Beskär rosorna så snart björkarna har fått musöron. 


JUNI
Nu växer allt så det knakar. Gräset ska klippas ofta. Gräsmattan gödslas en andra gång efter midsommar. Många häckar ska klippas/beskäras innan midsommar. Planterar grönsaksplantor som kål, purjolök, tomater, gurkor med mera. Komponerar nya rabatter eller sätter ut krukor för utebruk. Blandar oftast olika ettåriga växter tillsammans, gärna med inslag av någon kryddväxt för doftens skull. Klipper bort tulpanbladen och bladen från andra vårlökar.Rosorna gödselvattnas. Skördar rabarbern. Kollar efter ohyra. Tips: Växter behöver stöd i livet. - spaljéer, kupoler, pilkoner eller bara bambupinnar i jorden med ett nät eller linor av snören. 


JULI
Rensar ogräs, rensar igen. Klipper gräs, klipper igen. Vattnar bara vid behov. Gallrar plantor i grönsakslandet. Gödslar jordgubbarna efter skörden. Pincerar vindruvsplantor och spaljéträd.

AUGUSTI
Bästa tiden för att plantera jordgubbsplantor. Vänder komposten. Är gräsmattan skadad eller behöver förnyas är det dags för fröna att komma i jorden. Planterar de ständigt gröna växterna, som rhododendron och barrväxter. De behöver lång rotningstid för att klara vintern. 


SEPTEMBER
Beskär plommon och körsbärsträden. Skördar frön från de ettåriga växterna. (Torka och förvara dem svalt till nästa vår.) Planterar de tidiga vårlökarna som snödroppar, vintergäck och snöklocka. Stöttar fruktunga grenar. Lökar och knölar som inte tål kyla tas in och förvaras svalt, torrt och uftigt, det gäller dahlior och gladiolus.

OKTOBER

Klipper ner de perenna blommorna och växterna, låter ibland klippet ligga kvar i rabatterna, det ger vinterskydd och näring. Skördar äpplena. Planterar häckplantor och rosor. Även lökar som tulpaner går bra. Tar ett krafttag mot ogräs, det har man nytta av till våren. Pelargonerna i krukor eller lådor tas in före den första frosten.

NOVEMBER

Kupa upp barkmull runt ömtåliga rosor. Vissa växter täcks in för att klara vintern bättre. Beskär vindruvor. Kalkar trädgården vid behov.

DECEMBER

Bygger om våra sommarmaskiner till vintermaskiner. Förbereder inför en ev. vinter (ibland kan vi ha snö flera veckor här nere i skåne!!!) Fyrhjulingen får snöblad och saltvagnen hängs på, jordfräsen blir Snöröjare. etc. Firar sedan jul och tittar tillbaka på ett underbart trädgårdsår och konstaterar att nu är det snart vårdagsjämning och det är hög tid att börja planera inför en ny växtsäsong.